מידות ומרחקים–פרק III

kitchn

בשני הפרקים הקודמים, כתבתי על מידות ומרחקים וסידור רהיטים שההשלכה שלהם היא נעימות לעין והרגשה נוחה.

היום אני רוצה לדבר על מרחקים ומידות במטבח שם יש חשיבות מירבית לנוחות העבודה וליעילות האחסון.

המטבח הפך בשנים האחרונות למקום הכי חשוב בבית: מבחינה אדריכלית הוא האיזור האינטנסיבי ביותר – יש בו כמות של מכשירים, רהיטים, פתרונות אחסון, חמרים ומערכות בריכוז הגבוה ביותר בבית, הסיבה לכך, היא שהמטבח הפך למקום מפגש חשוב, למקום שהיה, ארוח וגם עבודה. הוא פעיל במשך כמות השעות הרבה ביותר מכל איזור אחר בבית, הוא צריך להיות נוח, מזמין, נעים לשהיה ועבודה בו זמנית. משתמשים בו באותה עת גם ילדים וגם מבוגרים, למגוון שימושים: בישול, ניקוי, אכילה ובילוי.

ובכן, במטבח 3 אזורים ראשיים: איזור הכנת המזון, איזור ניקיון ואיזור אחסון. ברוב המטבחים קיים גם איזור ישיבה בגודל כלשהוא – החל משרפרף בר יחיד וכלה בשלחן משפחתי גדול.

  • מרחק בין כיור לכיריים:המרווח החשוב והפונקציונלי ביותר במטבח הוא האיזור שבין הכיור לבין הכיריים. לעיתים קיים במטבח כיור אחד המשמש גם להכנת המזון וגם לניקיון הכלים, ולעיתים קיים כיור נפרד באיזור הבישול. רצוי לתכנן מרחק שהוא בין 1- 2.5 מטר בין שתי פונקציות אלה. בין אן שתיהן ממוקמות על קו ישר או בסידור פינתי.
  • מרחק בין שני דלפקים: כאשר במטבח יש סידור של "ח" או של שני מקבילים בין משטחי עבודה, חשוב מאוד שהמרחק ביניהם לא יהיה קטן מדי, על מנת לאפשר ליותר מאדם אחד לעבור בחופשיות, אך גם לא גדול מדי, על מנת לא לכתת רגליים עם סירים כבדים למרחקים גדולים מדיי. ההמלצה היא מרחק של מינימום 110 ס"מ ומקסימום 200 ס"מ לנוחות מירבית. אם המרחק גדול משמעותית מ2 מטר, כדאי לחשוב על אחסון נוסף כגון אי מטבח.
  • אי מטבח:חשוב מאוד שיתקיימו מידות מינימאליות לאי. עומקו לא יפחת מ90 ס"מ ואורכו מ120 ס"מ. כל מידה קטנה מזה לא מצדיקה העמדת אי, כיוון שלא תאפשר עבודה ואחסון באי. האי יכול לשמש לאחסון מצד אחד או משני צדדיו, ולהכיל פונקציות עבודה רבות לפי בחירת המשתמשים. אפשר ואף רצוי גם לשלב בין בישול וישיבה סביב האי, שיתרונו הגדול בכך שהוא מאפשר ל"טבחים" רבים לעבוד בו זמנית במטבח.
  • מרווח סביב אי במטבח: לפחות מ3 צדדים (או מ2 צדדים אם מדובר בחצי-אי) רצוי שהמרווח יהיה כ120 ס"מ. במקרה שאין ברירה 90 ס"מ הם המינימום שאין להפחית ממנו. מצד שני, אל תותירו "אי בודד" – אי המרוחק מדי משאר הפונקציות במטבח לא יהיה נוח לעבודה.
  • שוליים: סביב כיריים וסביב כיור, חשוב מאוד שיהיו שוליים של מינימום 40 ס"מ, לפני שנפסק הדלפק או יש קיר. פחות מכך לא יהיה בטיחותי.
  • מקרר: העדיפו למקם את המקרר, כך שלא יהיה סמוך לקיר, על מנת שדלתותיו יוכלו להפתח ל1800. רצוי שיהיה משטח בקרבת מקום, על מנת שיהיה קל להניח כלים אשר נמצאים בדרכם אל ומהמקרר.

 

ובכן, זהו להיום.

כתבו, אילו מידות נוספות מעניינות אתכם, ובאילו "באגם" נתקלתם במטבחים שלכם?

אלכס

About these ads

4 מחשבות על “מידות ומרחקים–פרק III

  1. זה מעניין מאוד, רציתי לדעת אם יש מידות סטנדרטיות לרחב השיש והארונות שמתחתיו, או שיש אפשרות לעשות שיש רחב יותר כדי לנצל את התוספת לארון נמוך שיעמוד על חלק מהשיש.( לניצול המקום שיש לי).
    תודה נילי

    • הי נילי,
      בדרך כלל נהוג שעומק הארונות התחתונים במטבח הוא 60 ס"מ, וכך גם השיש. כל תעשיית המטבח עובדת בסטנדרט זה, והתמחורים בהתאם. שיש בדרך כלל נמדד לא בשטח, אלא במטר אורך, כשיוצאים מתוך נקודת הנחה שרוחבו 62 ס"מ – כדי שיתאים לאורנות בעומק 60 ס"מ. אם זאת, כמובן שניתן להזמין ארונות עמוקים יותר, ושיש רחב יותר, אך לדעתי יש לבחון את הכלכליות של העניין. אני מניחה שהעמקת הארונות, גוררת עלויות לא פרופורציונליות – יש צורך בצירים ארוכים יותר למגרות, פלטות לא סטנדרטיות וכ"ו. לפעמים עדיף לוותר על החלל הנוסף, ולהרחיק את הארונות מהקיר ולייצר אשליה שהארונות העליונים בנויים בתוך הקיר. הכל שיקול כלכלי , כמובן.
      אלכס

  2. מאמר מצויין. שאלה – זה רק אני או שגובה השיש הנפוץ נועד לגובה ממוצע של נשים וחסרים לו כמה ס"מ כדי להתאים לעבודה לא כפופה של מי שגבוהו מעל 175 ס"מ?
    האם מקובל להגביה את משטח העבודה כיום לעומת העבר ה"נמוך"?

    • אכן בעבר הרחוק למדי היה נהוג להתקין את השיש במטבח די נמוך. אז כולם היו יותר נמוכים, גם הגברים וגם הנשים. מאז שאני יכולה לזכור נהוג להתקין את השיש במטבח בגובה 90-92 ס'מ. כמובן, כשהטבח/טבחית גבוהים יותר , מגביהים עד 95-96 ס'מ , אבל לא יותר.

מה דעתכם?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s